Uskedalen – Manen – Herøysundet 🌞⛰️🧗‍♀️

Magnhild ville på fjelltur på laurdag – eg var ikkje vond og be med. Ho hadde fått nyss om ein ny veg opp til Låganåso – skulle vi prøva den? Kom ikkje på tale! Ein ting er å bli henta ut av veggen i Ulvanåso – over mitt lik skal det skje at eg blir henta ut av veggen til Låganåso! Eg ville falle om av skam 🤣🤣

Dermed fekk eg valet om eg ville til Englafjell eller Manen? Eg fekk utsetja valet mellom pest og kolera til turen var igang. Hvis vi gjekk inn Eikedalen trong vi ikkje bestemma oss før vi kom opp Eikeskaret 😀

Nydeleg morgon å vakna til – det kom til å bli ein fin dag i fjellet 🌞 (At eg kom til å tilbringa HEILE dagen i fjellet, såg eg ikkje for meg)

Kl. 0951 starta vi turen i frå Sørestølen (vassverket i Uskedalen). Derifrå tok det ikkje lang tid før vi stod på Flåtene…

…. og kikka opp dalen. Skoddedotten plaga oss ikkje, vi rekna med at den kom til å forsvinna som dugg for sola 🌞
Det gjorde den. På veg inn i Fagerdalen var skodda vekke og sola var komen fram.
Tilbakeblikk ned Fagerdalen før vi klatra opp Skaret.
Eg trur kanskje begge tenkte at dette var det vi skulle klatra på alle fire på denne turen. Akk – så feil kan ein ta….
Alltid lika fint å koma opp her 🌞

Hittil hadde vi hatt ei lita pause før Fagerdalen, der vi naut kvar vår gulrotmuffins – viktig å fylla på litt energi jamt og trutt på tur 😀 Så hadde vi ein obligatorisk stopp ved elva i Fagerdalen og fylte vatn på flaskene. No vart det ei lengre pause i solveggen til Eikehytta.

Nydeleg – Max lika seg og her 😀

Så var det på tide å bestemma seg for kor turen skulle gå vidare. Magnhild hadde ikkje vore lenger enn dette, så ho måtte lita på min kunnskap. Stakkar…

For eg påstod at det var lenger å gå bort til foten av Englafjell, enn foten av Manen. «Manen er rett rundt hjørna». Etter litt att og fram, enda vi på turen til Manen. Kanskje vi skulle gå ned til Husnes derifrå?

Eg står enda fast på at det er lengre bort til Englafjell enn Manen, men at Manen er rett rundt hjørna, stemmer vel ikkje heilt. Det var både lengre, og finare, å gå bort til oppstiginga byrja enn eg huska.
Her nærmar vi oss i allefall.
Var det verkeleg SÅ bratt opp til Manen??
Det er sikkert 10-15 år, og minst like mange kilo sidan eg var her sist. Då spratt eg sikkert opp her som ei elegant gaselle – sjå no kor nøgd eg var berre med å ha klart å løfta den ein foten opp framføre den andre.. 🤣
Ho var ikkje noko betre ho som kom etter meg…
No byrja vi få utsikt utover «havet». Om eg går fjelltur med slips??? Langt i frå – det er glippen i opninga i jakka 😉
Det var eit kav, men endeleg nådde vi dette skiltet og kunne kikka opp på varden på Manen.
Då var det ikkje mange minuttane før eg kunne stå her og ta ein glisesjøfi.
Max kom seg leikande lett opp her, denne klatreetappa stod Magnhild og eg over…
Vakkert – utsikt innover, framover og utover 🌞

Så langt var vi strålande nøgd med turen. Målet var nådd. No skulle vi ha ei god pause, eta niste og bestemma oss for kva veg vi skulle ta ned att.

Denne var sjølvsagt med, og i går vart det både varm solbærtoddy og skogssoppsuppe til niste.
Fasinerande kor skiftande veret kan vera i fjellet. Frå heilt blå himmel til å bli inntylla i skodde.

Magnhild hadde lyst å gå ned mot Husnes. Eg såg berre stein framfor meg og tenkte «må eg??» Eg synes jo allereie eg hadde brukt opp dosen med stein for dagen… Å gå ned til Padlane eller Nipen vart ikkje diskutert. Men vi kunne gå ned att til skiltet og sjå kva andre val vi hadde? Som sagt så gjort.

Men her var det ikkje så mange val – så då måtte det bli til Husnes via Svartavatnet.

Eg var litt forundra over at Storhaug i Herøysundet ikkje var eit val – for skal ikkje det vera eit alternativ?? Det var uansett ikkje så ille å gå her som eg forventa, så eg vart litt meir optimistisk på at det var eit greit val vi hadde tatt. Men at det var mykje stein, det hadde eg i allefall rett i…

Om det var greit å gå her, så synes eg merkinga var litt dårleg. Vi måtte rett som det var stoppa opp og kikka rundt oss for å speida etter ein raud T eller prikk. Vi skal vera glad skodda forsvann att, ellers så hadde vi vel surra rundt der oppe enda. Noko særleg synleg sti var det jo heller ikkje i steinrøysa.

Etterkvart syntes vi at vi hadde gått vel langt utover fjellet – skulle vi ikkje snart peila oss ned mot hytta ved Svartavatnet? Vi måtte jo ha passert den for lenge sidan?

Omsider dukka det opp eit skilt – men er det verkeleg naudsynt å skilta mot Herøysundet her??? Sidan begge kan vegen frå Svartavatnet til Husnes, klarte jo ikkje vi mottså å sjekka ut stien til Herøysundet!!!

Vi burde vel brukt litt meir tid på å resonnera rundt kor i verda vi var… Vi såg tross alt rett ned i Herøysundet frå Manen. No hadde vi gått utover ei heil fjellside og hadde passert Herøysundet for lenge sida – korleis trudde vi denne stien skulle føra oss ned til Herøysundet???

Men akkurat DET tenkte vi ikkje over. «Kanskje det er dette som er stien til Storhaug?», utbraut eg. Vi hadde sikkert ikkje vore lenger vekke frå Storhaug på heile turen…

Det var ei lukka at begge var veldig einig om å prøva denne vegen – ellers er det ikkje sikkert begge hadde kome heim frå turen 😉

Vi vandra lystige vidare utover fjellet og fulgte stien mot Herøysundet. Ikkje eingong når vi fekk denne utsikta byrja vi revurdera valet..
«Sjå kor tøft fjell! Nett som ein transformer!» Det gjekk eit minutt, eller to…
…. så gjekk det opp for oss at stien gjekk rett igjennom denne ura. Biletet lyg – her var det faktisk både litt bratt og skummelt for to gamle (unnskyld Magnhild) stivbeinte damer.

«Stod det noko på skiltet om at det var klatring og vi burde ha med tau??» «Nei»

Det gjekk heldigvis bra med oss. Kom oss rundt ura, og så var vi her. «Fader, sjå kor langt ned det er!» «Skal vi rett ned??»
Så godt som..

Det gjekk opp for oss at denne stien måtte vera ein spøk?? Det kan umogleg vera noko som går opp til Manen denne vegen?? Denne må vera laga for å lokka dumme uskedelingar ut i uføre 😱

Det var skitlangt ned! Og det gjekk jo raskt opp for oss at etter å ha gått ut heile fjellkjeda og runda den, var vi no på veg TILBAKE heile fjellkjeda på nedsida. Er det mogleg – korleis kunne vi ha la oss lokka til dette?

Vi lo litt i byrjinga av turen då eg akka meg over å ha gløymt å ta med hovudlykt. No tok vi oss ikkje tid til meir pausar på vegen, no fekk vi peisa på så vi kom oss ned før det byrja bli mørkt.

Det er ikkje så mykje som skal til for å gleda ein på tur. Då vi endeleg kunne skimta eit skilt i skogen, tok vi nesten ein piruett i gledesrus 😀

Sjå der ja, hadde vi valgt stien rett ned frå Manen kunne vi og ha enda her!! Så då har vi vel lært at stien rett ned frå Manen går til Padlane, Nipen og Storhaug. Den vart då for pinglete for oss som valgte å gå rundt eit heilt fjell for å enda på same plass…

No var vi i allefall komen ned i skogen, så då nærma vi oss sivilisasjonen. Traff på eit nytt skilt til Pila, så då var eg iallefall på ein sti eg hadde traska på før.

Eg har aldri vore meir glad for å sjå Herøysundet enn når eg endeleg skimta dette gjennom skogen i går. No hadde eg to såre føter og eit kne som sa takk for seg så snart vi nådde tregrensa…
Berre nokre meter igjen…
…. så kunne vi stå å nyta solnedgangen ved bedehuset i Bringedalsbygda medan vi venta på skyss heim 😀🌞 Klokka var blitt 1851 og skrittellaren viste 33764 skritt 😀

Det var turen sin det! Det var jo ein flott tur, om enn litt lengre enn tenkt 😀 Mykje lått og løye, galgenhumor og syting (eg stod for det siste). I ettertid kjekt å ha gått denne runden og det er ein tur vi kjem til å huska 😀Skal den gjentas? Absolutt ikkje!

PS! Bileta er ei salig blanding av mine og Magnhild sine 😀

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.